
Förändring och organisationsutveckling | Executive coaching | Strategisk | Team development | Malmö Konstmuseum
Forma framtiden för Malmö Konstmuseum genom kreativt samarbete
Företag: Malmö Konstmuseum
Bakgrund
Malmö Konstmuseum: I den dynamiska och ständigt föränderliga museivärlden är det avgörande att främja en vision som resonerar med både institutionens interna team och dess mångsidiga besökare. För att uppnå detta påbörjade museet en omfattande resa för att utveckla en djupt förankrad vision, långsiktiga mål och operativa årsplaner. Denna resa innebar att förstå museets besökares behov och perspektiv, förbättra arbetsmiljön och främja effektiv teamkommunikation och samarbete.
Behov och lösning Malmö Konstmuseum
Förståelse för besökarnas perspektiv
Inifrån- och utifrån-perspektiv: Medarbetarna behövde förstå museets besökare både inifrån (internt) och utifrån (genom att sätta sig i besökarnas skor). Detta dubbla perspektiv säkerställde att visionen är relevant och engagerande för alla intressenter.
Vision och långsiktiga mål
Kreativ visionsprocess: Medarbetarna engagerade sig i en kreativ process för att föreställa sig museets framtid, med fokus på både drift och arbetsmiljö. De använde insikter från andra konstinstitutioner för att sätta långsiktiga mål.
Kulturell omvandling
Beteendeförändringar: Gruppen identifierade vilka beteenden de skulle börja och sluta med för att styra kulturen i rätt riktning. Detta var viktigt för att anpassa teamets handlingar med den önskade kulturella förändringen.
Förbättring av arbetsmiljön
Grupputveckling och teamkommunikation: För att skapa en stödjande arbetsmiljö utbildades teamet i grupputveckling och effektiv kommunikation. Målet var att främja samarbete och ömsesidig respekt.
Självständigt engagemang
Definiera fokusområden: I en öppen process (open space) definierade medarbetarna årliga initiativ och åtgärder för att uppnå visionen. Detta uppmuntrade ägarskap och engagemang.
Ömsesidiga förväntningar och samarbete
Definiera ansvar och synergier: Gruppen definierade ansvarsområden och tvärfunktionella initiativ som krävde extra samarbete. De kopplade värderingar och kultur till verkliga situationer i verksamheten, för att främja ärlig dialog kring förväntningar på varandra.
Individuella och kollektiva mål
Målsättning: Genom diskussioner definierade medarbetarna individuella mål för sina initiativ och personlig utveckling. Detta säkerställde att alla förstod sin roll i att uppnå museets vision.

Genom att adressera dessa behov strävade museet efter att skapa en vision som var långsiktig, engagerande och relevant för både medarbetare och besökare. Tillvägagångsättet försäkrade att museets framtid formades av en samarbetsinriktad och kreativ process, med ambitionen att det skulle leda till en blomstrande och dynamisk institution.

Ditte Nielsen
Enhetschef, Malmö Konstmuseum

Fenix har en positiv energi och driv som fick vår arbetsplats i svängning. Vilket bra år och vilket gott teamwork!

Ditte Nielsen
Enhetschef, Malmö Konstmuseum

Fenix har en positiv energi och driv som fick vår arbetsplats i svängning. Vilket bra år och vilket gott teamwork!
Resultat Malmö Konstmuseum
Resurser tilldelades för en heltidsstrateg och det strategiska arbetet mot visionen fortsatte.
Flera program/initiativ genomfördes under året och fortsätter kontinuerligt idag.
Ökat fokus på de prioriterade programmen.
78% ökning av feedbackfrekvensen.
93% ökning i upplevd kvalitet på feedbacken.
Är du också redo att driva affärsresultat genom strategisk HR och organisationsutveckling? Vill du att din organisation ska bli lika inspirerande och banbrytande som Malmö Konstmuseum?
Kontakta mig för skräddarsydda råd och lösningar. Klicka nedan för att starta konversationen!